Periodòncia

Periodòncia

Periodòncia

La periodoncia és una especialitat mèdic-quirúrgica odontológica que estudia la prevenció, diagnòstic i tractament de les malalties i condicions que afecten els teixits que donen suport als òrgans dentarios (geniva, lligament periodontal, ciment radicular i os alveolar) i als substituts implantats, per al manteniment de la salut, funció i estètica de les dents i els seus teixits adjacents.

La Periodontología és l’especialitat contemporània que emergeix de l’odontologia per sustentar l’estudi d’evidència científica sobre l’estat del periodonto sa i malalt.

Les principals malalties periodontales que afecten a una dentició són la periodontitis i gingivitis.

Avui dia amb l’adveniment de la implantología la periodoncia també és l’encarregada de la prevenció i tractament de les malalties periimplantares com la periimplantitis.

La malaltia periodontal es manifesta com una gingivitis (inflamació i sagnat de la geniva sense afectar l’os) o periodontitis, on ocorre la destrucció de l’os que suporta la dent. Si no és tractat a temps pot ocasionar la pèrdua de les dents.

Un tractament periodontal consisteix des de la correcció de la tècnica d’higiene per al control de la placa bacteriana, fins a l’eliminació dels factors desencadenants de la mateixa (càlculs dentarios o carrall i borses periodontales).