Hàbits de cura dental per a nens

La neteja bucal en els nens a de començar a casa.

La salut de les dents dels nens s’ha de cuidar des del moment del naixement. Segons informa l’Acadèmia d’Odontologia General, els hàbits per a la cura de la dentadura han de començar a desenvolupar-se quan el nadó té quatre mesos, és a dir, quan deixa la lactància i comença a prendre farinetes i altres menjars.

A partir d’aquesta edat és quan al nen li neix la primera dent i , durant aquesta etapa, el tipus de menjar que consumeixi pot afectar la seva salut dental durant tota la seva vida. De fet , s’ha determinat que existeix una correlació entre el consum de begudes ensucrades durant la infància, i el consum posterior d’aliments amb gran contingut en sucre.

Com raspallar les dents dels nens

Els nens han de netejar-se les dents, almenys, dues vegades al dia. Convé prendre com a rutina l’hàbit de raspallar les dents just abans d’anar a dormir i després de l’esmorzar. Els pares han d’ensenyar als seus fills a raspallar-se les dents com si fos un joc, sobretot, a partir dels dos anys, que és quan la majoria de les dents del nen han sortit. Sota supervisió d’un adult, poden començar a utilitzar una petita quantitat de pasta dental amb fluor. Usa una quantitat petita de pasta dental.

Al principi, convé explicar als nens la necessitat de dur a terme aquest hàbit diàriament i predicar amb l’exemple. Convé iniciar aquesta rutina com si fos un joc, ensenyant-li la tècnica manualment perquè comprengui que és important netejar bé les dents per totes les seves cares, perquè els bacteris són molt llestes poden formar càries a les dents si no les eliminem totes. Evita que el teu fill senti que la higiene dental és una forma de càstig i procura que formi part d’una expressió més d’amor que es funda amb el ritual nocturn. Aquest mètode és molt menys traumàtic que portar el nen al dentista per resoldre problemes que s’haguessin pogut evitar.

Limita el consumo de azúcar

L’excés de sucre en la infància pot produir dependència en l’adult. ‘ Els hàbits de nutrició de l’adult es formen en acabar la lactància ; per això, és tan important que el nadó desenvolupi hàbits orientats a una bona salut dental ‘ , assenyala Heidi Hausauer , dentista i portaveu de l’Acadèmia d’Odontologia General. ‘ Se sap que el sucre causa càries durant tota la vida. Com més aviat s’acostumi el nadó al sucre , més probable serà que , en arribar a adult, se senti atret per aliments amb excés de sucre ‘.

La càries del biberó

Els sucs de fruita, per exemple, tenen un alt contingut de sucre i no haurien de representar més del deu per cent de la dieta del nadó. No obstant això, un estudi britànic mostra que la mitjana dels nens anglesos segueix una dieta, el 19 per cent està format per sucs de fruita. Els sucs de fruita poden causar erosió en l’esmalt de les dents. Per aquest motiu, mai s’ha de deixar que el nadó s’adormi amb un biberó de suc de fruita: les dents acabats de sortir acaben banyats en una substància que produeix càries rampants a les dents i que pot causar l’anomenada ‘càries del biberó’.

Cap beguda, excepte l’aigua, s’ha de prendre contínuament al llarg del dia, ni servir-se més que amb el menjar i mai a l’hora d’anar a dormir. Els nens als quals se sol administrar medicines amb excés de sucre a l’hora d’anar a dormir també corren el risc de formar càries. Aquestes càries no estan causades pels sucres de forma directa, sinó pels àcids que es produeixen després de la ingesta aliments ensucrats i que utilitzen els bacteris presents a la placa o la tosca (el material blanc i enganxós que s’acumula a les dents). L’hàbit de raspallar les dents de forma regular i eficient és la millor solució per evitar la càries en els nens.